miercuri, 10 aprilie 2013

Educatia si desenele animate



Pe langa jocuri, fie cu jucarii, fie computerizate, un prilej de delectare al copiilor este ,,pasirea’’ in lumea desenelor animate. Desenele animate dezvolta multiple calitati ale copiilor: le sporeste atentia, capacitatea de memorare, le creste empatia, ii ajuta sa faca mai bine diferenta intre bine si rau, intre adevar si minciuna. Tot desenele animate ii ajuta pe copii sa perceapa mai bine lumea inconjuratoare, ii ajuta sa fie mai buni, mai silitori si mai cuminti.
Incet-incet, pentru unii copii personajele devin modele si incearca sa le imite. Aici trebuie sa intervina parintele, care sa-l ,,invete” pe cel mic ca nu tot ce se intampla acolo poate fi pus in realitate si copiat. Nu este usor, dar nici imposibil.


Avantajele desenelor animate constau in faptul ca personajele de animatie sunt viu colorate, simpatice, diversificate, amuzante si pline de veselie. In plus, desenele animate pot fi educative - fiecare desen animat transmite un mesaj, are propria sa morala, pe care parintii i-o pot descifra copilului, discutand despre fiecare desen animat. Scopul lor este sa transmita comportamente, atitudini si reactii care sa-l ajute pe copil sa se adapteze mai bine mediului - Tom si Jerry inventeaza capcane, gasesc noi trucuri amuzante pentru a se sicana, dar cand apare un alt personaj care le intrerupe joaca, ei devin aliati, incercand sa-l cunoasca mai bine pe noul erou; Popeye are nevoie de multa putere pentru a-l invinge pe Bluto si de aceea mananca spanac, Winnie the Pooh este innebunit dupa miere, iar prietenii lui il ajuta ori de cate ori are nevoie de ajutor, etc. Nu in ultimul rand, desenele animate sunt indragite la orice varsta, sunt o ,,terapie de relaxare” excelenta.

Bineinteles, desenele animate au si anumite Dezavantaje precum unele personaje care folosesc agresivitatea in exces, iar copiii imita comportamentele acestora in relatiile cu ceilalti copii. In unele cazuri, limbajul este violent, folosesc jigniri ori diverse expresii care nu respecta bunele maniere si nu in ultimul rand,  creeaza dependenta daca sunt urmarite pentru intervale lungi de timp.

In opinia noastra, nu ii putem lipsi pe cei mici de bucuria de a urmari desene animate, numai ca ii putem ghida in acest univers, sfatuind-i, fiind alaturi de ei cand urmaresc pentru prima oara un nou serial ori desen animat. La fel cum exista atat mancaruri sanatoase, cat si altele daunatoare, exista desene animate educative si desene animate periculoase pentru dezvoltarea copiilor. Nu ne baga nimeni pe gat fast food – este 100% decizia noastra atunci cand consumam astfel de produse. In mod similar, nimeni nu obliga copii sa priveasca la desene agresive, ci exista o retea vasta de seriale si programe de desene animate din care putem alege. Eroii de desen animat pot fi aliatii adultilor in educatia celor mici, prin exemple - ,,Mickey Mouse stie sa numere pana la 10, hai sa incercam si noi!”

Stiati ca...
·        
  •          Un copil petrece in medie 4 ore la televizor zilnic, 28 de ore saptamanal, iar la varsta de 18 ani a
    petrecut deja 22 de mii de ore in fata ecranului, mai mult decat la scoala?
  •           Copilul nu poate sa intalneasca personajul animat in realitate si de aceea farmecul acestuia consta in faptul ca il priveste, il admira, se distreaza impreuna, dar nu il poate lua acasa in ,,carne si oase.” Aceasta preferinta si idolatrizare a copiilor a fost exploatata de mari companii de produse alimentare nesanatoase, care aveau ca mascote ori promotori ale produselor eroi din desene animate, tocmai datorita popularitatii acestora in randul copiilor. Bineinteles ca au fost interzise ulterior, deoarece s-a constatat o influenta negativa in ceea ce priveste alimentatia copiilor
  •       In urma unor statistici a reesit ca, peste 90% dintre copii se uită la televizor nesupravegheaţi.
  •       Copilul care petrece mult timp in fata televizorului are tendinte de ingrasare si este predispus la obezitate.
Bibliografie:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu